Tips

Visuele stimulatie

Visuele stimulatie en kijktraining zijn in de vroegbegeleiding belangrijke aandachtspunten. Voor kinderen die als slechtziende geboren worden, is het niettemin van belang, dat zij toch visueel geprikkeld worden in de hoop dat deze stimulatie er toe leidt dat andere, niet beschadigde delen van de optische hersen­schors door deze stimulatie actief worden, en het kind een visuele respons gaat vertonen. Visuele stimulatie van kinderen, die weinig of niet visueel reageren, gebeurt meestal door het kind visueel sterk contrasterende prikkels toe te dienen. Via deze website kan je contrasterende bewegende beelden voor je kind laten afspelen.

Spelletje handjes draaien: Zet je neer met je benen opgetrokken. Neem je baby op de schoot. Zorg ervoor dat je baby confortabel zit. Het hoofdje van je baby tegen je benen en zijn/haar voetjes tegen je borstkas. Dan zing je het liedje 'handjes draaien' en tegelijkertijd draai je met je handen op ooghoogte van je baby. Dit is een goede manier om je kindje te laten fixeren op je handen en tegelijkterijd voelt je baby de trillingen van je zang. Om je kind extra te stimuleren kan je contrastrijke (witte, zwarte, fel gekleurde) handschoenen aantrekken

Baby's eerste speel en voelboek:
Dit stevige kartonboek bevat originele illustraties en is geschikt voor babys vanaf 6 maanden. Er is heel veel te voelen in dit boekje: wollige, ribbelige, ruwe en glade figuren. Vormen als rond en vierkant en driehoekig kunnen gevoeld worden in uitsparingen. De kleuren zijn fel en de figuren goed afgelijnd. Maar de absolute top zijn de spiegeltjes, waarin de baby zichzelf op de bladzijde ziet staan. De richtprijs is € 9,95.

boekje


Auditieve stimulatie

Gehoorproblemen komen meestal voor bij kinderen met het charge syndroom. Als kinderen voldoende kunnen zien kan gebarentaal nuttig zijn om je kind in de communicatie te kunnen stimuleren. De cursussen gebarentaal kan je volgen via Flevado Heb je niet de tijd om een volwaardige opleiding te volgen, dan kan je hier alvast een aantal woorden leren: http://gebaren.ugent.be/.


Motoriek

Kinderen met het Charge syndroom gaan vaak later zelfstandig zitten dan hun leeftijdsgenoten. Om je kindje toch even te laten zitten kan de bumbo gebruikt worden. Let wel op dat je kindje zijn/haar hoofdje al stevig recht kan houden.

bumbo


Sondevoeding

Voedingsproblemen zijn vaakvoorkomend bij kinderen met het Charge syndroom. Vaak heeft het kind nood aan sondevoeding om zijn dagelijkse hoeveelheid binnnen te krijgen. Meestal zal de pomp van Nutritia (huren) met de bijhorende trouches en glazen flessen geleverd worden. Op deze glazen flessen staan echter geen maten en zijn natuurlijk breekbaar. De plastic flessen van het merk Tigex passen pefect op de trouche-aansluiting. Deze zijn verkrijgbaar in de supermarkt (o.a. Delhaize en Carrefour).